Meble Kuchenne
Just another WordPress site

Budownictwo wczoraj i dzis : Wejście do konkursu o wolność i jedność w Memoriale w Lipsku / Mateo Arquitectura

Posted in Uncategorized  by admin
May 29th, 2018

Dzięki uprzejmości Mateo Arquitectura Zaprojektowany przez Mateo Arquitecturę, celem Pomnika Wolności i Jedności w Lipsku jest upamiętnienie Pokojowej Rewolucji .
1989 r., dzięki czemu Lipsk stał się decydującym miejscem upadku muru berlińskiego wraz z budową tego pomnika.
Pamięć, której pragną upamiętnić, to pokojowa zmiana masy, bez hierarchii, którą widzimy na historycznych zdjęciach jako punkty światła, zmieniające się jak gwałtowne morze.
Formalnie i koncepcyjnie architekci zdecydowali, że ich interwencja powinna dotyczyć raczej powierzchni niż objętości; powinien być raczej poziomy niż pionowy.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Przez nasze miejsce biegnie oś, która kończy się pomnikiem bitwy pod Lipskiem.
Dwa pomniki do zapamiętania: stara bitwa reprezentowana przez rodzaj górzystej masy i pokojowe powstanie, ruch ludzi, światła w nocy, które rysują płaską postać zmieniających się pikseli.
W przeciwieństwie do góry Völkerschlachtdenkmal (pomnik Bitwy Narodów), byliśmy morzem, które stale spływa twardą skałą i zamienia ją w piasek.
Dzięki uprzejmości Mateo Arquitectura Stoimy u wejścia do historycznego miasta, w ogromnej pustej przestrzeni, która zostanie częściowo rozwinięta.
Myślenie o interwencji wynikającej z pamięci w odniesieniu do przyszłej przestrzeni miejskiej również odegrało istotną rolę w naszej propozycji.
Naszą ideą było uznanie całego otwartego obszaru za przestrzeń miejską ukształtowaną przez narracyjną logikę wydarzenia, które świętujemy.
Na powierzchni, miejsce to jest informowane przez północ-południe osi ruchów zbudowanych przez nową podziemną koleją wewnątrz – miejsce ruchu, ale także popularną i domową przestrzeń.
Dzięki uprzejmości Mateo Arquitectura Miejsce podzielone jest na trzy części: las pamięci, podłoga mas i pawilon pamięci.
Las pamięci nawiązuje kontakt z nowymi interwencjami na południowym wschodzie.
Ziemne piętro, miejsce dla rodzin z dziećmi.
Jego konstrukcja jest alegorią historii, którą upamiętniamy: różnorodność gatunków roślin interpretuje różne tekstury wyrażone przez demonstracje czasu.
Sukcesja roślin, o różnych czasach kwitnienia, oznacza postępującą sekwencję gęstości przywoływanych historii.
Dzięki uprzejmości Mateo Arquitectura Podłoga mas jest obszarem wyłożonym drobnymi kawałkami kamienia, stanowiącym bazę dla wielkiego miejsca spotkań dla mas.
Bruk tworzy świat, pamiętając o jedności na większą skalę.
W chodniku są światła, fontanna do picia, inne wspomnienia (historyczne ślady).
Rozgraniczają go dwie potłuczone ściany: po lewej, w pobliżu Petersteinweg, są częścią pawilonu pamięci, ławki, wsparcie, które jest wielkim pionowym słupem świecącym światłem w nocy.
Po prawej stronie ściana to po prostu różnica poziomów, siedzisko.
Równina wyprzedziła ścianę.
Przestrzeń ma być miejscem dalszych demonstracji, lodowiska, bożonarodzeniowego jarmarku, na przykład koncertu rockowego.
Dzięki uprzejmości Mateo Arquitectura Dla pawilonu pamięci, na rogu Petersteinweg i Windmühlenstraße, mała nieregularność budynku zapewnia bardziej wyraźne wspomnienie historii.
Obiekt ten składa się z trzech części: 1.
Czerwona ściana z otworami w niej: betonowa ściana z metalowymi wiórami, ponieważ piasek stopniowo się czerwieni.
Mur pęka; zamiast separować, jednoczy.
Słowa.
Wir sind das Volk.
generować okna w ścianie.
2.
Złota pula życzeń: u podstawy czerwona ściana odbija się w małej sadzawce.
Basen jest złoty (przynajmniej dno wygląda na złoto).
Możesz sobie wyobrazić monety wrzucane do niego, tak jak w innych miejscach, aby spełnić życzenia.
3.
Ciemne niebo: filtr światła: mały dach spoczywający na ścianie, prostopadle do niego, filtruje światło słoneczne, rozbijając je na promienie.
Promienie te padają na ziemię, grube kamienne płyty z wygrawerowanymi słowami tamtych czasów.
Słowa tego czasu i naszych.
Architekci: Mateo Arquitectura Lokalizacja: Lipsk, Niemcy Autor: Josep Lluís Mateo Projektant krajobrazu: Manel Colominas Artysta (mapa): Matt Mullican
[patrz też: meble ogrodowe technorattan, srebro lokacyjne, pręty mosiężne ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: meble ogrodowe technorattan pręty mosiężne srebro lokacyjne